Skip to main content

Det som under många år var Hovrätten i Malmö är numera ett fullbelagt konferens- och kontorshotell med en restaurang med fullständiga rättigheter. Ännu huserar många advokater i huset som också hyser andra verksamheter med höga krav på säkerhet och sekretess. 

Hovrätten blev konferens- och kontorshotell

2009 flyttade Hovrätten i Malmö till nya lokaler tvärs över kanalen och den därmed gamla Hovrätten stod tom i några år. Efter renoveringen 2013 slog High Court upp porten och öppnade åter byggnaden för publik verksamhet där en del av Malmös kulturhistoria återupplivas.

Idag hyser byggnaden en pampig festvåning och ett modernt konferens- och kontorshotell. High Court har även en restaurang med 110 platser som oftast servar husets konferensgäster, men under sommaren blir restaurangen en härlig sommarbistro med utsikt över kanalen i kvällssol. Sommarbistron Ivar är öppen för alla, men bör förbokas.

Uppskattad personlig service

Maria Strinnhed är VD och tillsammans med sin man ägare av High Court. 

– Jag byggde upp tre liknande verksamheter i Stockholm, på konferenssidan, som anställd. Sen flyttade vi ner till Malmö från Stockholm, för att starta det här, berättar hon.

Konceptet har utvecklats kontinuerligt sedan starten och 2014 anställdes Maria Sandström som kontorshotellschef. Kontorshotellet utgör ungefär häften av huset och erbjuder allt från mindre till ganska stora rum. Här finns många advokater, rekryteringsbolag, it-bolag, reklambyråer och investmentverksamheter, samt ett konsulat. Totalt 40 företag och 100 personer har High Court som sin kontorsadress.

– I kontorshotellet ingår 24 timmars access till rummen, bemannad reception, pentry, el, värme, internet, städning, skrivare – allt! Inget tillkommer. Dessutom erbjuder vi personlig service vilket vi upplever är uppskattat och viktigt – både för oss och för våra gäster, säger Maria Sandström och utvecklar:

– Vi hjälper alla våra gäster med deras gäster, kan man säga. Ska de ha ett möte så beställer de förtäringen av oss, och så dukar vi fram, så de kan fokusera på sin business.

– Vi blir lite som deras anställda, flikar Maria Strinnhed in.

Affärsluncher – och bröllop

Verksamheten är populär. Det har varit fullbelagt under det senaste året.

– Att vi har en restaurang, med fullständiga rättigheter, gör att kunderna också kan ha sina affärsluncher här. Det finns många mervärden i huset. Vi är ganska unika i Malmö i och med den karaktär huset har – det är ett fristående hus med en härlig terrass, beskriver Maria Sandström.

– Vi har mycket bröllop också, det finns folk som gifter sig på terassen, berättar Maria Strinnhed.

Tar ansvar för säkerheten

Att ha ett välfungerande säkerhetssystem har varit viktigt för High Court sedan starten, men inte omedelbart enkelt då verksamhetens karaktär utgör speciella problem för ett säkerhetssystem att lösa.

– Ja, det var till en början väldigt svårt i de här lokalerna eftersom vi har hela huset. Vi hade många diskussioner med Henrik Semb på Läns Alarm om hur vi skulle lösa det här med larm. Vi kan och vill inte lämna över ansvaret på hyresgästerna att larma på, i och med att vi har 24 timmars access till kontoren. Säkerheten är vårt ansvar, berättar Maria Strinnhed.

”Aldrig något strul”

Efter en utökning av larmsystemet och med hyresgäster som vant sig vid hur de ska gå till väga för att inte sätta igång larmet under till exempel kvällar och helger så upplever High Court att det fungerar väldigt bra.

– Vi upplever aldrig något strul med själva larmet, utan det är oftast handhavandefel och den mänskliga faktorn som orsakar problem, säger dem och berömmer unisont sin kontakt på Läns Alarm för att alltid vara lyhörd och tillmötesgående.

Passagesystem för hög sekretess

Utöver larm och kameror finns naturligtvis ett passagesystem installerat. Passagesystemet är kopplat till larmet, och varje behörig person har en passerbricka och en personlig kod för att kunna nyttja de områden han eller hon är behörig till.

– Vi kan styra det precis som vi vill och kunden kan själv välja sin personliga kod. Det som också är väldigt bra är att brickan även kan användas i andra sammanhang, till exempel skrivare och så. Det är jättehög sekretess på kontorshotellet, ingen ska komma åt någon annans utskrifter. Att vi har ett system som kan fungera på det här sättet underlättar jättemycket. Det är oerhört smidigt för hyresgästerna att de bara behöver komma ihåg brickan och koden, berättar Maria Sandström.

”Tittade faktiskt aldrig på något alternativ”

Kontakten med Läns Alarm fick High Court genom Securitas Direct.

– Det stämmer, för cirka sex år sedan. Kontakten har varit bra hela tiden och det är det som är det avgörande till sist. Vi tyckte det kändes så bra från början med Securitas Direct och Läns Alarm så vi tittade faktiskt aldrig på något alternativ, berättar Maria Strinnhed, som är sugen på att titta mer på hur High Court kan utöka sitt brandskydd. 

Expandering nästa

Och så ska det ordnas säkerhetssystem till nya lokaler. Nästa steg i utvecklingen är nämligen att High Court expanderar till en av Malmös traditionellt hetaste adresser, nämligen Stortorget i Malmö, precis intill Malmö Centralstation. 

– Vi har sett att det finns ett behov och en efterfrågan, så det känns jättekul att expandera. Just nu jobbar vi med två paradvåningar mitt emot Rådhuset på Stortorget. Där är lite samma känsla som här på gamla Hovrätten – med högt i tak och stuckaturer. Vi håller på att förädla våningarna just nu och hoppas komma igång med verksamhet där vid årsskiftet 2018/2019. Och vi kommer antagligen ta två våningar till, avslöjar Maria Strinnhed med ett leende.